OSS: Ofte Stillede Spørgsmål

En samling af de spørgsmål jeg oftest bliver stillet. Har du et andet spørgsmål, så tøv endelig ikke med at send mig en mail via min kontaktside.

 

Spørgsmål: Fotograferingen koster 700,- og dette er kun for selve fotograferingen. Men hvor lang tid har vi så, og kan vi nå at skifte tøj o.lgn. undervejs?

Svar: Fotograferingen á 700,- kan vare i op til en time (går den 15 minutter over, så går det skam også nok), og tøj- og hår skifte er bestemt muligt, så længe det kan nås inden for den times tid.


Spørgsmål: Får vi vores billeder med, med det samme?

Svar: Nej, det gør I ikke. Og heldigvis da, for fotograferingen er kun det halve arbejde som I betaler for. Der kommer også redigering, print/web-optimering som indebærer en masse nørdede detaljer.


Spørgsmål: Får vi alle rettighederne til vores billeder?

Svar: Det kedelige juriske svar: Nej, det gør I ikke. I har udelukkende del i brugsretten. Fotografen bibeholder altid ophavsretten.

Det mere normale svar: I må bruge billederne som I vil, sålænge I ikke videresælger dem eller redigerer i dem. Jeg blander mig ikke umiddelbart i, hvordan I vælger at bruge jeres billeder.


Spørgsmål: Hvorfor er dine prints så dyre i forhold til den lokale fotohandler i storcenteret?

Svar: Når du går ned til din lokale fotohandler, får du ikke samme kvalitet som hvis du vælger at printe gennem mig. Hele mit workflow er optimeret mod de topkvalitets trykkerier som jeg benytter mig af.
Hvor rigtig mange af de små lokale fotohandlere printer fra det noget mindre sRGB-farverum, har jeg mulighed for at printe med det meget større AdobeRGB(1998) farverum, som giver mange flere og dybere farver på billederne. Ligeledes står de også knivskarpt og holder i mange år. Jeg sparer nemlig ikke på noget, når det kommer til prints, hvilket derfor ses på prisen.


Spørgsmål: Hvis vi starter med blot at købe digitale filer af vores billeder, kan vi så komme tilbage senere og få lavet prints hos dig?

Svar: Ja, det kan I sagtens. MEN jeg opbevarer kun jeres billeder i ét år fra optagelsesdatoen. Dette gælder for alle kunder - herunder portræt, bryllup og erhverv.


Spørgsmål: Hvordan kan vi betale hos dig?

Svar: Jeg tager det meste; Mastercard, VISA-dankort (ikke de helt gammeldags), VISA-electron, Swipp, MobilePay og kontant-betaling med lige penge. Med erhverv skrives oftest faktura med betaling 8 dage netto.


Spørgsmål: Hvad med rammer, er det også noget vi kan købe hos dig?

Svar: Jeg sælger høj-kvalitets rammer som er både syrefri og tager sig hamrende god ud på væggen derhjemme. Jeg har rammeprøver hængende i studiet, hvor priserne ligeledes kan findes.


Spørgsmål: Hvad tager du i transport, hvis vi nu gerne vil have taget portrætterne hjemme i haven?

Svar: For de første 100 kilometer tager jeg 300,- herefter beregnes transportprisen med 100,- pr. påbegyndt 100 kilometer. Dette er dog eks. bro-afgift o.lgn.


Spørgsmål: Hvordan sendes de digitale filer?

Svar: De digitale filer sendes via servicen WeTransfer.com, hvor jeg uploader en pakket .zip-fil indeholdende alle dine billeder. Disse filer kan åbnes på hhv. computere (både Mac, Windows og Linux, samt alle ikke-iPhone-smartphones/tablets. Visse IT-systemer har alligevel svært ved at åbne disse .zip-filer, fordi man har et meget højt sikkerhedsniveau over for netop .zip-filer, da disse desværre også er en anvendt metode for ondsindede programmer at få adgang til din computer.
Ligeledes har Windows og Mac-computere af og til besvær med at åbne de store tunge .zip-filer på over 4 GB, men her har førnævnte WeTransfer skrevet denne korte guide, som jeg anbefaler at følge: 
https://wetransfer.zendesk.com/hc/en-us/articles/204220425-I-can-t-open-the-transfer-sent-to-me-Unable-to-unzip

-spørgsmål og svar tilføjes løbende.